LEED Rating System: LEED-CI

LEED Rating: PLATINUM

Date Completed: May, 2011

The B1 Annex is a 22,450 square foot interior fit out created by reclaiming and converting a portion of the four level underground parking garage at the Northwest Science Building. Located on the B1 garage level at 52 Oxford Street in Cambridge Massachusetts, the renovation is comprised of newly created office space, a machine shop, and storage space set aside to accommodate future laboratory growth. The Harvard School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) has developed the space to accommodate future research needs, allowing SEAS the opportunity to bring together research activities at the intersection of engineering, applied sciences, biology, and medicine. Existing mechanical systems, ductwork, and piping serving the garage and Northwest Science Building were relocated to make room for the Annex space. HVAC equipment was enclosed in acoustically treated rooms to mitigate noise and vibration and skylights were added to bring natural light into some of the common spaces in the subterranean Annex. In support of Harvard’s greenhouse gas reduction goal, SEAS and the project team were committed to sustainability throughout the duration of the project. This helped to guide decision making and inform the selection of material, mechanical, electrical and plumbing systems. Ultimately, the B1 Annex renovation achieved LEED-ID&Cv3.0 Platinum certification, the highest possible rating offered by the USGBC.

Read the full case study