LEED Rating System: LEED-CI

LEED Rating: GOLD

Date Completed: January, 2012

The Gordon McKay Laboratory of Applied Science (McKay) building, occupied and operated by the School of Engineering of Applied Science (SEAS), is a seven-story glass, steel and concrete structure that provides research and office space to support efforts in fluidics, soft condensed matter and advanced sensor research.

The Weitz Laboratory project is a 4,071 square foot renovation and expansion of existing research space to accommodate the merging of two smaller lab groups into one. The project boundary is limited to the east wing of the fifth floor of the McKay Building. The renovation is also an opportunity to reconfigure spaces to best meet programmatic requirements for the researchers, update finishes and furnishings, and increase the efficiency and quality of the fifth floor lighting, heating, ventilation, and air conditioning controls.

In support of Harvard University’s goal to reduce greenhouse gas emissions 30% below 2006 levels by 2016, inclusive of growth, Harvard SEAS and the project team were committed to sustainability throughout the duration of the project. This helped to guide decision making and inform the selection of materials, as well as the mechanical, electrical and plumbing (MEP) systems.

Read the full case study