LEED Rating System: LEED-CI

LEED Rating: SILVER

Date Completed: October, 2008

The Harvard University Employees Credit Union’s (HUECU) Administrative Office is a 6,826 square foot renovation of the fourth floor at 104 Mount Auburn Street in Cambridge, MA. Construction was completed in October 2008. The building is a 34,526 square foot, five-story office building with retail establishments on the first floor. The project is located in the heart of Harvard Square, within close proximity to the Harvard campus, many public transportation options, services, restaurants, and stores.

Due to the confidential and sensitive nature of their work with personal finances, HUECU employees generally work individually, not in teams. Therefore, the renovation needed to include (10) private offices, one of which shall be shared by (2) collections staff, and (19) furniture cubicles with standing-height panels and sliding doors, to provide visual and some acoustic privacy. Even though the space needs to maintain private offices and cubicles, the architects looked at ways to bring daylight into the central, cubicle area – both directly via exterior windows and indirectly through interior glass walls.

In addition to carrying out a LEED renovation, the HUECU, as part of its ongoing commitment to protect the environment, encourages members to purchase more fuel-efficient vehicles through the Green Auto Loan Program. This Loan Program provides auto loans at a reduced interest rate for HUECU members looking to finance a vehicle that gets at least 30 miles-per-gallon (highway).

Project Highlights:

  • 17% reduction in installed interior lighting power density (watts/square feet) below the code standard
  • 79% of all construction and demolition waste was diverted from landfills
  • 41% reduction in water consumption over EPAct 1992 compliant fixtures
  • 100% of the equipment and appliances are Energy Star® rated
  • All thermostats are programmed with timers that set back the temperature during un-occupied hours
  • Only low or zero-VOC materials were used during construction

Read the full case study