LEED Rating System: LEED-CI

LEED Rating: GOLD

Date Completed: September, 2012

Formed in 1974, Harvard Management Company, Inc. (HMC) manages Harvard University’s endowment and related financial assets. HMC’s singular mission is to produce long-term investment results to support the educational and research goals of the University. Returns from the endowment support academic programs, provide financial aid, and fund science and medical research.

The offices of HMC previously occupied the 13th, 15th and 16th floors at the Federal Reserve Bank of Boston (FRB). The building is located at 600 Atlantic Avenue in Boston, MA. The project consisted of approximately 51,700 SF of interior renovation on floors 13, 14, 15 and 16. The multi-phased project started with the construction of a new data center on floor 13. Floors 13 and 14 were finished and occupied during the first phase of construction. The 25th floor served as swing space during the renovation. The existing trade desks on the 16th floor remained in full operation throughout the entire construction period.

The goal of the project was to develop and implement new office standards to support HMC’s dynamic and collaborative organizational model. The space layout effectively and efficiently enabled integration of support functions with investment personnel, achieved optimal flexibility and ensured that the physical working environment promotes an open, collaborative organizational culture. Harvard University’s commitment to the challenges of climate change and environmental stewardship are well documented. HMC’s commitment to achieving LEED certification supports the University wide effort to address this issue and was carried out with a significant focus on sustainability.

The program consisted of private and open offices. Support spaces included conference and quiet rooms, cafes, copy rooms, a new and relocated reception area, a new, state of the art data center, a learning center and a new and relocated boardroom. The scope of work also included new HVAC systems, restrooms, lighting and lighting controls, an open four-story communicating stair and new finishes.

Read the full case study

Case study prepared by Bargmann Hendrie + Archetype, Inc. (BH+A)

All interior photographs are © Lucy Chen Photography