LEED Rating System: LEED for Commercial Interiors
Certification Level: Platinum
Date Completed: May 2015

The Esteves Hall Executive Education Residence facility serves as a model for high performance building design on the Harvard Business School (HBS) campus. The project’s renovation is centered on creating a healthy and sustainable learning, living and working environment that is focused on human comfort, energy and water conservation, and environmental stewardship. The 6-story, 75,429 square foot multi-use building, located to the west of the Charles River, provides living and learning spaces for the HBS Executive Education Program. Esteves Hall houses 20 living groups with 165 bedrooms and associated living group lounges, reception lounges, and administrative offices. The project team applied an integrated approach to sustainable design, which incorporated environmental strategies that influenced all aspects of the building’s design. The site and landscape were designed to reduce stormwater runoff and create a comfortable outdoor environment. Building envelope upgrades were designed to meet a high performance target for occupant comfort while reducing total energy use of the building. The energy efficient lighting system creates well-lit places for students and staff while also reducing energy consumption via daylight and occupancy sensors . The high efficiency HVAC system provides comfort, high indoor air quality, user controls, and energy conservation, while the plumbing design strategy conserves potable water use. The project design achieved LEED Platinum certification. 

Read the full case study