LEED Rating System: LEED-CI

LEED Rating: SILVER

Date Completed: December, 2009

Burton Lab is an approximately 1,500 square foot biochemistry lab located on the 3rd floor of the Harvard Bio Labs Building at 16 Divinity Avenue in Cambridge, Massachusetts. Professor Burton’s study investigates how the cell membrane is involved with protein transports, and centers on the prevention of bacterial health threats.

The laboratory space is part of the Department of Molecular and Cellular Biology and serves as a working space for seven occupants. In addition to the faculty office, the renovation included wet lab space, graduate student seating, a microscope room and an equipment room which accommodates a cold room space.

Sustainability played a strong roll throughout the Burton Lab project, during both design and construction. By understanding the function of the laboratory space, the team was able to identify which components could have the most calculable and beneficial impact on the project. A heavy focus was placed on the reuse of existing elements, as well as the application of sustainable furniture and materials. Energy Star rated equipment played a key role in minimizing the facility’s energy use, as well as careful design of the mechanical and electrical systems. This was amplified by a two years purchase of renewable power through Sterling Planet Green AmericaTM RECs. All of these efforts serve to ensure and promote the importance of sustainable lab practice.

Project Highlights:

  • 90% of the total construction waste was diverted from landfills
  • 43% of interior non-structural components were reused
  • 90% Of regularly occupied areas have access to exterior views
  • 100% of the equipment and appliances are Energy Star® rated
  • The lighting settings in the main lab spaces are tied together on occupancy and ultrasonic sensors
  • Only low or zero-VOC materials were used during construction

Read the full case study