LEED Rating System: LEED-CI

LEED Rating: GOLD

Date Completed: December, 2011

The Harvard Campus Service Center LEED–CI project is an interior renovation of existing office space located within the Harvard University Housing office suite on the eighth floor of the Holyoke Center to accommodate the expanded needs of the Harvard University Campus Services and Transportation Services Department. The purpose of the new Campus Services Center is to provide a single location conveniently located within Harvard Square for Harvard students, faculty and staff to visit when seeking University housing, parking permits, and identification cards. Existing office spaces were removed to create the open floor space required for the new programming, which includes eight flexible customer transaction stations to meet peak customer demands.

The new space was sustainably renovated at a minimal expense and the project team strived to meet their sustainability goals which included maintaining and reusing a significant portion of the non-structural interior, salvaging and reusing materials, furniture and furnishings and the use of recycled and regional materials. In consideration of the surrounding tenants and to insure healthy indoor environmental quality, an IAQ management plan was implemented and the construction site was isolated from the building’s HVAC system.

The new Campus Service Center’s open floor plan allows the project to take advantage of the window-wrapped perimeter, to provide natural daylight to 75% of the space and direct views for more than 80% of the regularly occupied spaces. As a central hub of University activity, the space will feature signage to educate future occupants and visitors about the many sustainable features included in the LEED renovation, including the flexible and multipurpose layout and design.

Read the full case study